vláknina
Vláknina je nestravitelná složka potravy, která prochází trávicím traktem téměř nezměněna. Je důležitá pro zdravé trávení, protože pomáhá udržovat pravidelnou stolici a podporuje růst prospěšných bakterií v tlustém střevě.
Vláknina se nachází v mnoha potravinách, jako jsou:
* Ovoce (zejména jablka, hrušky, švestky)
* Zelenina (například brokolice, mrkev, zelí)
* Luštěniny (čočka, fazole, hrách)
* Celozrnné výrobky (chléb, těstoviny, rýže)
* Ořechy a semena
Existují dva hlavní typy vlákniny:
1. Rozpustná vláknina: Rozpouští se ve vodě a tvoří gelovitou hmotu, která zpomaluje trávení a vstřebávání cukrů a tuků. Příklady potravin s rozpustnou vlákninou jsou ovesné vločky, jablka a lusky.
2. Nerozpustná vláknina: Neabsorbuje vodu a pomáhá přidat objem stolici, čímž usnadňuje její průchod trávicím traktem. Příklady potravin s nerozpustnou vlákninou jsou celozrnné výrobky, zelenina a ořechy.
Dostatečný příjem vlákniny je spojen s mnoha zdravotními výhodami, jako je:
* Podpora zdravého trávení a prevence zácpy
* Snížení hladiny cholesterolu v krvi
* Regulace hladiny cukru v krvi
* Podpora hubnutí a udržení zdravé hmotnosti
* Snížení rizika chronických onemocnění, jako je srdeční onemocnění a diabetes
Doporučený denní příjem vlákniny se liší podle věku a pohlaví, ale obecně se doporučuje konzumovat 25-30 gramů vlákniny denně.