stravitelnější

"Stravitelnější" je přídavné jméno, které se používá k popisu potravin nebo látek, které jsou snadněji stravitelné pro lidský organismus. Stravitelnost označuje schopnost těla zpracovat a využít živiny z potravy. Některé potraviny mohou být obtížně stravitelné kvůli své chemické struktuře, obsahu vlákniny nebo přítomnosti určitých látek, které mohou způsobit zažívací potíže. Když se řekne, že nějaká potravina je "stravitelnější", znamená to, že je lépe zpracována a absorbována tělem, aniž by způsobovala zažívací problémy. To může být dáno různými faktory, jako je úprava potraviny (například vaření nebo mletí), její složení nebo kombinace s jinými potravinami. Příklady stravitelnějších potravin zahrnují: * Vařenou zeleninu místo syrové * Mleté obiloviny místo celozrnných * Libové maso místo tučného * Jogurt nebo kefir místo mléka (pro lidi s intolerancí laktózy) Celkově lze říci, že "stravitelnější" potraviny jsou ty, které jsou šetrnější k zažívacímu systému a umožňují tělu lépe využít jejich nutriční hodnotu.