hydroxypropylovaný

Slovo "hydroxypropylovaný" se týká chemické modifikace, při které je hydroxypropylová skupina připojena k molekule. Tento termín se často používá v souvislosti s modifikovanými škroby nebo celulózou. Hydroxypropylace je chemická reakce, při které je hydroxypropylová skupina (-CH₂-CHOH-CH₃) připojena k hydroxylovým skupinám (-OH) na povrchu molekul škrobu nebo celulózy. Tato modifikace mění fyzikální a chemické vlastnosti původní látky. V případě škrobu hydroxypropylace zlepšuje jeho stabilitu, rozpustnost a schopnost tvořit gely. Hydroxypropylovaný škrob se často používá v potravinářství jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Podobně hydroxypropylcelulóza (HPC) je derivát celulózy, který se používá v různých aplikacích, včetně farmaceutického průmyslu, kosmetiky a stavebnictví. HPC je známý pro své vynikající vlastnosti, jako je rozpustnost ve vodě a schopnost tvořit filmy. Celkově lze říci, že "hydroxypropylovaný" označuje chemicky modifikovanou látku, která má zlepšené vlastnosti pro specifické použití.