doředění

"Doředění" je český termín, který se používá zejména v kontextu chemie, farmacie a potravinářství. Označuje proces, při kterém je látka (obvykle kapalina) zředěna na požadovanou koncentraci přidáním rozpouštědla, obvykle vody. Tento termín se často používá v souvislosti s výrobou a přípravou roztoků, jako jsou například léky, chemické roztoky nebo nápoje. Cílem doředění je dosáhnout specifické koncentrace účinné látky nebo dosáhnout požadované chuti či konzistence. Například při přípravě léčivého roztoku může být nutné doředění silného koncentrátu na nižší koncentraci, aby byl vhodný pro použití. Stejně tak se může používat doředění při výrobě nápojů, kdy se koncentrovaný sirup ředí vodou na požadovanou chuť a koncentraci. Celkově "doředění" představuje důležitý krok v mnoha výrobních a laboratorních procesech, kde je přesná koncentrace látek klíčová pro jejich účinnost a bezpečnost.