aminoglykosid
Aminoglykosidy jsou třídou antibiotik, která jsou účinná proti širokému spektru bakteriálních infekcí. Jsou pojmenovány podle přítomnosti aminocukrů (cukrů obsahujících aminovou skupinu) a glykosidické vazby, která tyto cukry spojuje s dalšími složkami molekuly.
Aminoglykosidová antibiotika inhibují syntézu proteinů v bakteriích tím, že se vážou na bakteriální ribozomy (konkrétně na 30S podjednotku ribozomu). Tímto způsobem narušují schopnost bakterií produkovat esenciální proteiny, což vede k jejich smrti.
Mezi běžné aminoglykosidy patří například:
- Gentamicin
- Tobramycin
- Amikacin
- Neomycin
- Streptomycin
Aminoglykosidy jsou často používány k léčbě těžkých infekcí, jako jsou například infekce způsobené gramnegativními bakteriemi, včetně Pseudomonas aeruginosa. Mohou být také účinné proti některým grampozitivním bakteriím.
Nicméně aminoglykosidy mají také potenciální vedlejší účinky, včetně nefrotoxicity (škodlivého účinku na ledviny) a ototoxicity (škodlivého účinku na vnitřní ucho, který může vést k poruchám sluchu nebo rovnováhy). Z tohoto důvodu je jejich použití obvykle omezeno na závažné infekce, kde jsou jiná léčebná opatření nedostatečná nebo neúčinná, a je nutné pečlivě monitorovat jejich podávání a účinky.